Archief

Elly Koot, de initiator van de kunstroute Broek in Waterland, zegt iets over hoe is het allemaal begonnen:

…Het ontstaan en de start van de kunstroute is voortgekomen uit de wandel-kunstroute “rondje Belmermeer”. Het rondje via Zuiderwoude naar Broek heb ik, samen met Adri, heel wat keer gelopen in de 46 jaar dat we in Broek hebben gewoond. We bedachten hoe leuk zou het zijn als je een aantal exposities tijdens dit wandelrondje kon bezoeken. Na wat speurwerk was het mogelijk om het rondje Belmermeer in 2003 te organiseren. Op 7 locaties kon het werk van 11 kunstenaars bezocht worden. De reacties waren heel erg positief en leuk! Reden om in 2004 een tweede route te organiseren die door 150 mensen werd bezocht.

Na mijn verhuizing naar de Eilandweg waar ik startte met Atelier Elly Koot, wilde ik in zicht brengen welke kunstenaars er in het dorp woonden. Na contact met diverse kunstenaars bleek er genoeg enthousiasme te zijn om mee te doen aan een kunstroute in het dorp. Ook een aantal inwoners waren bereid om hun huis voor exposanten beschikbaar te stellen. Aangevuld met een aantal gastexposanten startte de eerste kunstroute “Broek in Waterland” in 2006. 

Om een goede balans tussen Noord en Zuid te krijgen vond ik het belangrijk om aan beide kanten van het dorp hetzelfde aantal locaties te vinden. Belangrijk voor de kunstenaars zodat iedereen genoeg aandacht en bezoekers kreeg.  Lastig was het vinden van een datum omdat er in de maand mei diverse kunstroute’s in de omgeving waren. Hemelvaartsdag en de aansluitende vrijdag was met rondje Belmermeer goed bevallen dus reden genoeg om deze dagen aan te houden. Door veel publiciteit was het een zeer geslaagde route met 28 deelnemers bij 19 locaties.

Bij alle route’s heb ik veel hulp en steun gehad van mijn dochter Nancy Koot, grafisch ontwerpster. Zij heeft het ontwerp van de website, affiches en routebeschrijvingen voor alle routes gemaakt, een enorme klus. Bij de verschillende route’s heb ik hulp gehad van Rijk Storm (Rondje Belmermeer). In 2006 van Bep Herrebrugh en in 2010 van Atsie Drijver, Cockie Schrama en Petri Tjemkes.

De combinatie van de organisatie en Atelier Elly Koot werd door het enorme succes en het vele werk voor mij persoonlijk te veel. Ik heb dat aangegeven aan de St. Broekergemeenschap en Atsie Drijver heeft de organisatie overgenomen waardoor de kunstroute Broek in Waterland bleef bestaan!

Een leuke tijd om op terug te kijken en fijn dat er steeds weer mensen zijn die de organisatie op zich nemen en het stokje doorgeven!

.

Proefje van kunstroutes van voorgaande jaren

2020 De Kunstroute Online: Omarm de kunst.

2018

2016

2014